Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trochu profesionality, pane Rejmane ...

Možná si fandové i občasní diváci biatlonu všimli, že čím dál tím víc přibývají pod články z tohoto krásného sportu diskuze na téma Jiří Rejman a jeho komentování. Možná by si to už zasloužilo vyjádření sportovní redakce ČT 

Pan Rejman mě po řadě jím komentovaných pořadů donutil, že se na biatlon nedívám na ČT, která obsazuje závody i studia spoustou lidí a dokáže zařadit cílené záběry na české závodníky v akci, ale přepínám na Eurosport a vracím se občas až na studio s rozborem. Ptáte se proč? Už to přes všechnu snahu a toleranci nedávám. Po hektických a mnohdy nechutně familiárních výkřicích typu „ …pojď, Milane, a neboj se...", „… běž Markéto, běž…“ či obzvlášť vydařených frenetických výlevech typu „… makej, Džes, makej! (rozuměj oslovení naší závodnice Jessiky Jislové)…“, mi a spoustě dalších příznivců nic jiného nezbývá. Tato „tykačka“ na dálku a používání přezdívek či zkratek jmen vůči všem českým závodnicím a závodníkům jako výraz naprostého komentátorského amatérismu, to je facka sportovní žurnalistice. Nedovedu si představit, jak sportovní komentátor fotbalu vykřikuje u fotbalové šance českých hráčů „napal to, Roso, dej to tam…“.

Pan Rejman není komentátor, ale slušně zasvěcený fanoušek komolící zcela pravidelně jména závodníků, komentující dojezd do cíle u závodníků, kteří jsou ještě daleko na trati, aby se pak překvapeně podivoval, kdo že nám to do toho cíle finišuje. Možná by stálo za to panu Rejmanovi, až pomine koronavirus, koupit lístek do hlediště a svěřit tento sport někomu, kdo nás nebude vyhánět ke konkurenčním stanicím, protože obrazově to ČT dělá opravdu dobře a je jen škoda, že tato práce přichází vniveč. Jako člen podpůrného týmu u trati nebo fanoušek – dobře, jako profesionál u mikrofonu - propadák.

Při všech těžkostech považuji za neomluvitelné, že mě jako televiznímu divákovi je situace z obrazovky už dávno jasná, jen pan Rejman ji teprve se zpožděním objevuje (výmluva na sledování dalších zdrojů, více obrazovek, mezičasů apod. neobstojí, navíc když je tam ještě spolukomentátor).

Těší mě, když jsou lidé profesionálové v tom klasickém slova smyslu – jsou prostě odborníky se vším všudy. Taky chci instalatéra, který mi vymění těsnění na vodovodní baterii, aniž by mi vyplavil koupelnu, obkladače, jehož řady dlaždiček se nevlní jako přívalové vlny anebo účetní, jejíž zpracování daňového přiznání mě nebude stát „majlant“.  A taky si přeji k dobrému sportu dobrého sporťáka typu Marka Svačiny (tenis, dostihy), Tomáše Jílka (cyklistika) či Tomáše Budky (lyže), pro něž není problém zasvěceně, výstižně a mnohdy i vtipně a s nadsázkou hodnotit i jiné aspekty sportovní podívané, jako je zákulisí sportovce či sportu jako takového (ale bez familiárního a trapného podlézání), dění na sportovních kolbištích, to vše bez ztráty emocionálního náboje.

Chci toho tolik, když si přeji výbornou znalost českého jazyka, kultivovaný jazykový projev, znalost základů výslovnosti cizích jmen v různých jazycích, odbornou znalost sportovního odvětví, přehled v rozsahu celosvětového tisku, vášeň a chuť být připravený – tedy shrnuto profesionální výkon? Pak my všichni dokážeme takovému profíkovi odpustit i přeřeknutí či ojedinělé zaváhání. Permanentní amatérismus v tom nejhorším slova smyslu a bezbřehé uspokojení a samolibost však na této úrovni ne. Vždyť ve sportovní redakci by měli pracovat ti nejlepší z nejlepších z jistě dlouhé řady zájemců o tuto jistě nelehkou a náročnou, ale prestižní a vysněnou TOP práci.

Možná je pan Rejman jinak veselý a zábavný chlapík – to nevím. Ale sporťák je průměrný a nedělá čest svému oboru.  Abych mu nekřivdila, hledala jsem i jiné informace a narazila mimo jiných na tuto – byť starší:

(zdroj: Mělnický deník, 10.8.2015,https://melnicky.denik.cz/online-rozhovor/on-line-rozhovor-ptejte-se-sportovniho-komentatora-jiriho-rejmana.html ):

Pokud mně přímo někdo osloví s kritikou VŽDY odpovídám. Korespondenci si archivuji a za poslední rok jsem měl cca 10 připomínek k mému komentátorskému výkonu. Když navíc vezmu v úvahu, že za poslední rok byl biatlon (s vyjimkou MS v ledním hokeji) v našem programu suverénně nejsledovanějším sportem, s průměrnou sledovaností cca 450 000 tisíc diváků na přenos, tak mě to nechává relativně v klidu. Píšu relativně , protože v profesi ani v obyčejném životě se nepovažuji za suveréna a o práci hodně přemýšlím, někdy mám i pochybnosti...“

Člověk občas plácne leccos, ale spojovat sledovanost jednoho z marketingově nejprofesionálněji ošetřeného sportu v České republice v  době výsledkové exploze s vlastní kvalitou bylo a je velmi pošetilé.

Autor: Věra Benešová | úterý 23.2.2021 7:30 | karma článku: 25,52 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Věra Benešová

Když je někdo hovadem v životě, je hovadem i na silnici

Uvědomění si své viny i následků, lítost nad způsobenou smrtí, sebelítost, popírání viny i bezbřehá arogance a přiznané lhaní před soudem – to vše nabídl dokumentární film Víta Klusáka „ 13 minut“ odvysílaný na ČT1 ...

17.6.2021 v 12:36 | Karma: 26,85 | Přečteno: 823x | Diskuse| Společnost

Věra Benešová

A je to tady – modrá zóna s vyhrazeným parkováním

... aneb jak se jako symbol nabubřelosti městské mašinérie obce Brna zrodila mrtvola. Do 11.listopadu letošního roku byla část ulice Palackého v Králově Poli vcelku běžně vypadajícím místem nedaleko centra Brna.

13.11.2020 v 15:40 | Karma: 29,44 | Přečteno: 965x | Diskuse| Brno

Věra Benešová

Pokrok ve jménu civilizace

Jsou chvíle, kdy je třeba se vyrovnat i se zdánlivě jednoduchými problémy a situacemi ... jako třeba s "pokrokem" ...

26.2.2020 v 7:45 | Karma: 13,98 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Věra Benešová

Následky následné péče

Nedej Bůh, jak říkáme prostořece my, ateisté, aby vás život ve stavu dočasné či trvalé bezmocnosti zavál do výdobytku české zdravotní mašinérie jménem následná péče či LDN (léčebna dlouhodobě nemocných)...

2.5.2018 v 10:00 | Karma: 46,58 | Přečteno: 9460x | Diskuse| Společnost

Věra Benešová

Pan řidič aneb „Kdo vás dnes vezl tramvají?“

Pokud patříte do kategorie lidí dopravujících se městskou hromadnou dopravou, konkrétně tramvají, jistě jste se setkali na svých každodenních cestách s celou plejádou šoférů – tramvajáků či tramvajaček. Vozí nás křížem krážem městem ve čtyři ráno i v jedenáct večer, za třeskutých mrazů i tropických veder. Musí mít mnohdy nervy jak ocelová lana, denně se totiž potýkají s bohorovností řidičů za volantem, kteří nejsou omezeni ve svých úhybných manévrech kolejnicemi, několikanásobnou brzdnou dráhou ani bezohledným chováním některých cestujících.

5.2.2015 v 14:00 | Karma: 28,05 | Přečteno: 4560x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1307x
... mám v hlavě spoustu otazníků a hledám na ně odpovědi... hledám smysl života, aby nebyl jen prostou reprodukcí po lince práce – prachy – a všechno za ně… mám pocit, že základní hodnoty, jakými jsou slušnost, vzájemná úcta a tolerance k názorům druhých mizí z našich vztahů... 

... a taky nemám úctu k pseudoautoritám, ať už skupinovým nebo individuálním, a to mi vztahy právě moc neulehčuje…