Když je někdo hovadem v životě, je hovadem i na silnici

17. 06. 2021 12:36:22
Uvědomění si své viny i následků, lítost nad způsobenou smrtí, sebelítost, popírání viny i bezbřehá arogance a přiznané lhaní před soudem – to vše nabídl dokumentární film Víta Klusáka „ 13 minut“ odvysílaný na ČT1 ...

... mimochodem konečně snímek překračující čáru klišé o vinících dopravních nehod – který byl pro mě a jistě i mnoho dalších diváků možností vhlédnout do zákulisí lidských tragédií způsobených dopravními nehodami. A taky se mi v případě jednoho z viníku chlubícího se i nadále tím, že dál bude jezdit „trochu rychleji“, klidně 160 km/hodinu, potvrdilo to, že mnohým by již nikdy nemělo být dovoleno za volant či řidítka usednout.

Jen se potvrdilo, že cesty k neštěstí na celý život nejen pro viníka, ale i oběti a jejich pozůstalé, jsou dílem nejen setin vteřiny při vlastní nehodě, ale i mnoha špatných rozhodnutí před usednutím za volant, a to v celé jejich škále od arogance, namyšlenosti a pocitu nesmrtelnosti až po nesoustředění se, stres, únavu a otupění z osobního i pracovního života. A taky něčím, s čím musí zúčastnění na obou stranách žít po zbytek života.

Dokument představil poměrně širokou škálu nejen nehod a jejich následků včetně příčin, ale i postoje 5 viníků, kteří si tím vším prošli a se svojí zkušeností před kameru předstoupili. Viníků, z nichž každý vnímal svoji míru zavinění a její následky jinak. Sama jsem na vlastní kůži zažila následky nehody, kterou jsem způsobila v zemi, kde se jezdí vlevo, když jsem přepnula v hlavě na autopilota při nájezdu na hlavní, a bylo jen obrovským štěstím, že následky jsem si nesla jenom já sama a ne druhý účastník. Přitom už o dost dřív, po pár tisících odjetých kilometrů (dnes přes 300.000) jsem pochopila, že se na silnici musíme vejít všichni a že předvídavost a vzájemná slušnost i pochopení pro druhé mi byly za volantem tím nejlepším průvodcem.

Mnohdy, když mám za sebou dlouhou cestu za volantem a nebo přijedu z cyklovyjížďky se sama sebe ptám, co by dnešní situaci na silnicích pomohlo. Nebude to znít populárně (to mě netíží) a asi se najde i spousta odpůrců, ale v této fázi morální úrovně ve společnosti, naprostém ignorování a nedodržování pravidel tam, kde jsou ochranou nejen pro nás, ale především pro ty ostatní kolem nás, jsou asi změny těchto pravidel, jejich vymahatelnost či vůbec vůle je vymáhat, a pak restrikce a zase jen restrikce.

Když může někdo s 3x odebraným oprávněním řídit, aniž by tvrdě pocítil následky, když může někdo opakovaně předjíždět přes dvojitou plnou na horizontu, jezdit protisměrem v serpentinách, kam nevidí, SMSkovat za jízdy, koukat se za volantem náklaďáku s přívěsem na TV na palubce, pustit ostřikovače cyklistovi do očí či ho míjet 5cm od řídítek, přestože má v protisměru volno, a to vše bez toho, aniž by citelně pocítil následky nejen pokutou jako prvním a základním stupněm, ale při opakovaných prohřešcích v závažných věcech odebráním řidičského oprávnění, byť třeba na měsíc, na dva, ale klidně i na 10 let, pak se nic nezmění. Podle mého názoru je vedle intenzivní výchovy ke slušnosti účinné jen to, co Vás zasáhne na citlivém místě, a to je pro bezohledné a arogantní řidiče i závodníky lechtající si své ego brutální jízdou ve městě i mimo obec, pouze zbavení je možnosti dál exhibovat a ohrožovat životy ostatních.

Potvrzuje to i usmívající se bohorovný týpek z tohoto filmu absolvující právě psychologické vyšetření. Vždyť jenom zrušil při své zběsilé jízdě a předjíždění proti jedoucímu vozidlu v protisměru jinému řidiči nové auto (jen shodou okolností ho nezabil), což si zdůvodnil a pro sebe omluvil tím, že spěchal (po nábřeží v Praze jezdí 150 km v hodině, Praha-Brno za něco málo přes 50 minut, a na otázku psycholožky klidně odpoví, že rychle bude jezdit dál). Za čas projde i tím psychologickým testem nebo si ho „nějak“ zařídí a dál bude spěchat a jezdit jak smyslu zbavený magor. A my se dál budeme s jemu podobnými potkávat za volantem i za řídítky.

Svoji roli v tom jistě sehrává i náš neskutečně nefunkční právní systém překypující paragrafy a výklady a odbočkami, mnohdy si odporujícím zněním i možností mnoha výkladů dle potřebného zadání ve smyslu „použiju, co se mi právě hodí“ a plný kliček, kdy šikovný advokát udělá, byť v ojedinělých případech, z viníka postiženého chudáka, ze zabitého viníka, a kde člověk nedisponující desetitisíci na palmáre nemá téměř šanci bludištěm tohoto labyrintu projít.

A jedna poznámka nakonec – stále se setkávám s názorem, že čím větší auto, tím větší blb za volantem. Není to pravda a říkám to jako cyklistka a majitelka malého osobního vozu. I za volanty SUV a jiným autotanků či nadupaných sporťáků sedí lidi slušní a ohleduplní stejně jako hulváti a zakomplexovaní narcisové a obdobně je to i na straně řidičů s vozy běžnými, malými i zastaralými. I zde jsou slušňáci a pohodáři stejně jako agresivní i zakomplexovaní jedinci s jediným cílem, opanovat silniční provoz jakýmkoli způsobem.

Tak prosím, až budete zase strašně spěchat, myslete na to, že můžete zabít a zničit spoustu dalších životů včetně toho svého, že nejste na silnici sami a že se určitě všichni chceme vrátit domů.

A propó – tenhle dokumentární film vydal za nespočet reklamních spotů všemožných organizací zabývajících se bezpečností na silnicích, i když i ony se možná na jeho produkci podílely.

V každém případě dík všem, kdo se na vzniku dokumentu jako tvůrci podíleli (https://www.ceskatelevize.cz/porady/13984984783-13-minut/)

Autor: Věra Benešová | čtvrtek 17.6.2021 12:36 | karma článku: 26.85 | přečteno: 823x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.43 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.58 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1307

... mám v hlavě spoustu otazníků a hledám na ně odpovědi... hledám smysl života, aby nebyl jen prostou reprodukcí po lince práce – prachy – a všechno za ně… mám pocit, že základní hodnoty, jakými jsou slušnost, vzájemná úcta a tolerance k názorům druhých mizí z našich vztahů... 

... a taky nemám úctu k pseudoautoritám, ať už skupinovým nebo individuálním, a to mi vztahy právě moc neulehčuje… 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...